Friday, June 24, 2011

Alioli

Halfweg de Alioli
De pittige knoflooksaus uit het zuiden of Alioli wordt oorspronkelijk in de vijzel met een houten stamper klaargemaakt. Zo doe ik het ook want ik hou ervan om de recepten op hun traditionele manier te bereiden. Het originele recept wordt enkel klaargemaakt met een snuifje zout en eventueel nog wat citroensap.

Het originele Alioli recept
  • 3 grote tenen knoflook, grof gehakt
  • 1/4 tot 1/2 tl zout
  • 1,12-2,5 dl olijfolie extra virgen
  • citroensap naar keuze
Bereiding van de pittige Alioli
  1. Pel de verse knoflooftenen en snij ze in stukken.
  2. Doe ze in de vijzel met het zout en stamp de look tot een grove pasta.
  3. Voeg nu beetje bij beetje de olijfolie eraan toe en blijf goed roeren met de houten stamper.
  4. Op het laatste kan je er een beetje citroensap aan toevoegen wil je de knoflooksaus een blekere tint geven.
Deze Alioli kan je serveren bij allerlei visgerechten, bij gegrild vlees en groente en is ook heerlijk bij rijstgerechten. Samen met een witte droge wijn is dit terug een recept om je vingers bij af te likken.