Friday, October 28, 2011

Tomatensoep a la Tante Tuut

Tomatensoep a la Tante Tuut
Met de eerste herfstkoude voor de deur krijg ik terug de kriebels om van die heerlijke dampende soepen te koken. Tomatensoep is de favoriet van ons dochter Carmela en daarmee openen we het soepenseizoen. Ik maak mijn tomatensoep altijd met verse tomaten waarvan ik in september al een voorraadje van aanleg, zodat ik gans de winter van die lekkere zomervitamientjes kan genieten.

Ingredienten voor de Tomatensoep a la Tante Tuut
  • 2 kg verse tomaten
  • 4 wortelen (middelmatig)
  • 1 tak selder
  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika (middelmatig)
  • 1 aardappel
  • 1 laurierblad
  • 1 kleine theelepel Provençaalse kruiden
  • 1,2 liter groentenbouillon
  • zonnebloemolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • basilicum en peterselie om de tomatensoep te garneren
  • beetje parmesaanse kaas
Bereiding van de Tomatensoep a la Tante Tuut
  1. Spoel de tomaten, snij ze in partjes en kook ze op in een pan samen met de Provençaalse kruiden.
  2. Eens de tomaten helemaal gaar zijn dan doe je ze door de passevite, hierdoor verwijder je de velletjes en kan de rest gebruikt worden voor de soep.
  3. Hou de tomatenpuree apart. Deze puree kan je ook gebruiken als basis voor je spaghettisaus.
  4. Doe zonnebloemolie in een kookpot (goed voor ongeveer 3 liter) en fruit de in stukjes gesneden ui.
  5. Voeg de in stukken gesneden wortel, paprika en selder toe en laat alles goed sudderen. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
  6. Wanneer alles gaar is overgiet je de groenten met de tomatenpuree plus 1,2 liter groentenbouillon.
  7. Laat de tomatensoep nog een half uurtje goed doorkoken en breng op smaak met het zeezout en de versgemalen zwarte peper.
  8. Mix de soep heel fijn of pureer deze door de passevite of roerzeef.
  9. Dien warm op en garneer met enkele zuiderse kruiden, namelijk basilicum en peterselie en een beetje parmesaanse kaas.
Deze tomatensoep a la Tante Tuut is heerlijk als voorgerecht of als hoofdschotel met zelfgemaakt boerenbrood en heerlijke boter. Je kan deze soep ook verwerken in een tapa avond en opdienen in kleine porties met een klein stukje geitenkaas. Smullen maar!!